ФейсбукДнес стана ясно, че отпада изискването за подписване на писмено информирано

...
ФейсбукДнес стана ясно, че отпада изискването за подписване на писмено информирано
Коментари Харесай

Адвокат: Отпадането на изискването за писмено информирано съгласие преди ваксина е разумна мярка

ФейсбукДнес стана ясно, че отпада изискването за сключване на документално осведомено съгласие преди слагането на ваксина против Коронавирус. Teмата бе коментирана от юриста по здравно право Мария Шаркова. Публикуваме коментара й от персоналния й профил във Фейсбук с несъществена редакция.

Много рационално решение на Министъра на опазването на здравето, с което ще премахне една от огромните заблуди, че с писменото осведомено единодушие пациентът освобождавал фармацевтичните компаниии от отговорност. Ще се отстрани и другата илюзия, че има “нещо гнило " щом ни карат да подписваме осведомено единодушие, отбелязва Шаркова.

Тя добавя, че това деяние не следва да се схваща, че отсега нататък имунизациите ще се поставят без съгласието на пациента. “Ваксините ще продължат да бъдат целесъобразни и да се слагат единствено откакто пациентът се е съгласил на слагането им. Законът за здравето обаче не планува наложителна писмената форма на единодушието с изключение на в плануваните в закона случаи. Информирано единодушие може да се показва с конклудентни дейности и може да бъде обещано устно. Никъде в Закона за здравето или в Наредбата No 15/2005 година няма изскване за писмена форма на осведоменото единодушие при слагане на ваксина “, разяснява Шаркова.

Тя припомня и на общопрактикуващите лекари, че новата заповед за отпадане на писменото осведомено съгласие не изключва задължението за сключване на амбулаторния лист за обзор от пациента, както и задължението на лицето, което слага биопродукти, да среща лицето и/или неговия легален представител с изгодите от имунизациите, рисковете от съответното инфекциозно заболяване и неговите затруднения, показанията, метода на приложение, противопоказанията, взаимоотношението с други лекарствени артикули и предстоящите нежелани лекарствени реакции на прилагания биопродукт, според условията на Наредба 15/2005 година

Премахването на това условие не се отразява върху разпределението на отговорността при пораждане на нежелани реакции, обобщава специалистът по здравно право.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР